|
pon, 30 październik 2006
Przebudowę głównego skrzyżowania w Międzylesiu zaprojektowano z dużym rozmachem. Przewidziane są m.in. dwa ronda i podziemne przejścia dla pieszych.
Komentarze (0) »
Pokonanie kilkuset metrów ul. Zwoleńskiej przed przejazdem kolejowym zajmuje obecnie 15-20 min. Jest to główny dojazd do tej części dzielnicy a także do urzędu Wawra i dwóch szpitali - Centrum Zdrowia Dziecka i Instytutu Kardiologii. W efekcie przed przejazdem często stoją karetki pogotowia. Powstał projekt przebudowy skrzyżowania i przejazdu. Mówi on o powstaniu tunelu w ciągi Żegańska - Zwoleńska pod torami kolejowymi. Ruch z ul. Patriotów w kierunkach ul. poprzecznych rozprowadziłyby dwa ronda. Jedno z nich powstałoby przed stacja benzynową, a drugie przy skrzyżowaniu ul. Zwoleńskiej z Mrówczą. Główny ruch odbywałby się więc po zachodniej stronie ul. Patriotów. Koszt inwestycji wyniesie ok 60 mln zł. Jeśli prace się zaczną, potrwają około dwóch lat. pon, 30 październik 2006
Kolejny powód do zadowolenia mają inżynierowie branży architektury, dla których pojawiła się kolejna okazja zdobycia nowego zlecenia. Tym razem Muzeum Romantyzmu
Komentarze (0) »
w Opiniogórze w ramach realizowanej inwestycji "budowy oranżerii w budynku muzeum z przeznaczeniem na salę koncertową wraz z zagospodarowaniem sąsiedniej piwnicy w zabytkowym parku", ogłosiło przetarg będącym jednym z etapów całego przedsięwzięcia. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie dokumentacji projektowej dla powyższego zadania. Gotowy koncept należy przedstawić do 30.11.2006r. od dnia podpisania umowy. Termin składania ofert mija z dniem 30-go października b.r. W zamówieniu nie dopuszcza się składania ofert częściowych lub wariantowych. Zainteresowani wykonawcy mogą składać oferty na adres: Muzeum Romantyzmu, 06-406 Opinogóra, ul. Z. Krasińskiego 9, woj. mazowieckie. Specyfikację istotnych warunków zamówienia można odebrać w siedzibie Zamawiającego pocztą, faxem ((023)-6717025) lub drogą elektroniczną. Dobra koniunktura budownictwie, która coraz bardziej w ostatnim czasie się krystalizuje wprawia w dobry nastrój przedstawicieli producentów betonu, dla których jest to sprzyjająca okazja do sprzedaży dużej ilości tego materiału budowlanego. W 2005 roku w Polsce wyprodukowano 11 milionów metrów sześciennych betonu towarowego. To więcej niż w 2004 i 2003 roku, w którym wyprodukowano 8,9 mln metrów sześciennych tego materiału. Z prognoz rozwoju budownictwa do 2008 roku wynika, że rynek betonu towarowego będzie się powiększał, co najmniej o 5% rocznie. Naturalnym przy takiej tendencji stał się również wzrost produkcji cementu, którego zużycie w tym roku przewiduje się o 13,8% wyższe niż w roku ubiegłym. Kluczem do większego zainteresowania cementem należy upatrywać właśnie w odpowiedniej promocji wyrobów z betonu takich jak kostka brukowa, prefabrykaty czy dachówki. Wzrost zainteresowania betonem powinien być zauważalny wraz ze wzrostem koniunktury w budownictwie. Już sam fakt tego, iż w Polsce na modernizację i rozbudowę czeka 2500 mostów, które są w 80% budowane właśnie z tego tworzywa, powinien być dobrym prognostykiem dla producentów betonu w naszym kraju. Jeżeli dodatkowo w Polsce wreszcie ruszy budownictwo podziemne, w którym beton jest wykorzystywany praktycznie w 100% przedstawiciele przemysłu betonowego będą mogli spać spokojnie. sob, 28 październik 2006
![]()
sob, 28 październik 2006
Akcja "Wydepcz ścieżkę!" dobiegła końca. Otrzymaliśmy do wiadmości kilkadziesiąt pism kierowanych do wnioskodawców oraz mnóstwo korespondencji urzędowej dotyczącej zgłaszanych postulatów. Stale napływają też nowe listy.
Komentarze (0) »
Wszystkim uczestnikom akcji serdecznie dziękujemy! Wspólnie zwróciliśmy uwagę władz miasta na skalę i wagę problemów transportu rowerowego. Jak dotąd - "wydeptaliśmy" Pełnomocnika, który zapowiada dalsze działania i zyskał już ku temu formalne podstawy. Każdy uczestnik Akcji ma więc powody do satysfakcji. Przekonaliśmy się, że wspólne i konsekwentne wydeptywanie bywa skuteczne. Zamiast narzekać na to wszystko, co denerwuje rowerzystów, trzeba przypominać o tym władzom i domagać się równouprawnienia transportu rowerowego. A może to robić każdy! Akcja "Wydepcz ścieżkę!" w Konkursie "Bezpieczne Drogi" Zgłosiliśmy naszą akcję do Konkursu Inicjatyw "Bezpieczne Drogi". Zachęcamy więc do jej poparcia oraz zachęcenia do tego znajomych. Głosować można pod adresem: www.orlenbezpiecznedrogi.pl/inicjatywa242 Ogólna pula nagród do wygrania to 500000 zł. Ewentualne środki uzyskane tą drogą nasze Stowarzyszenie przeznaczy na dalsze działania na rzecz równouprawnienia rowerzystów i poprawę warunków transportu rowerowego w stolicy, w której wiele jest jeszcze do wydeptania... Wydeptałeś ścieżkę? Odbierz nagrodę! Przedstawiamy poniżej listę osób nagrodzonych upominkami za aktywny udział w akcji. Zapraszamy po odbiór do siedziby "Zielonego Mazowsza" - ul. Nowogrodzka 46 lok. 6 - naprzeciw poczty (wejście w bramie po lewej). Najlepiej w każdą środę po 18:00, choć można też codziennie przed 10.00 i po 17.00, a także pomiędzy tymi godzinami, ale lepiej się upewnić pod tel. 22-6217777. Na nagrodzonych czekają m.in. akcesoria poprawiające bezpieczeństwo (oświetlenie i odblaski), przewodniki i mapy rowerowe, a także ekologiczne torby na zakupy. Lista nagrodzonych za aktywny udział Michał Batorowicz, Adam Będkowski, Ewelina Całka, Barbara Ciosek, Roman Czarnota-Bojarski, Agnieszka Deja, Aleksander Dwornik, Maja Fedorko, Monika Filipowicz, Rafał Gardocki, Barbara Gońska, Zuzanna Iskierska, Andrzej Kapłon, Iwona Kołodziejczyk, Kamila Kroczyńska, Szymon Kurzacz, Joanna Martynuska, Tomasz Mazurek, Jakub Mołotkiewicz, Zbigniew Oględzki, Krzysztof Olejnik, Donata Rapacka, Maciej Różański, Agnieszka Sienkiewicz, Helena Sienkiewicz, Maciej Sulmicki, Aleksandra Suska, Paweł Szypowski, Grzegorz Szypowski, Grzegorz Tarnowski, Karol Waśko, Joanna Woszczyńska. sob, 28 październik 2006
Niby to prosta sprawa ustawić pojemniki na posegregowane odpady, a jednak - jak dowodzi tego moja osobista historia walki o nie - dla urzędników warszawskich jest ona szalenie skomplikowana.
Komentarze (0) »
Jakieś trzy lata temu z mojego osiedla (Nowy Wawrzyszew) zaczęły znikać zestawy pojemników na posegregowane odpady. Najpierw zniknęły z miejsc, gdzie najwygodniej było mi wyrzucać papier, szkło i plastik. Po ich usunięciu dzwoniłem w trzy miejsca - do administracji, do Wydziału Ochrony Środowiska Dzielnicy Bielany i do Zarządu Oczyszczania Miasta. Administracja odesłała mnie do dzielnicy, dzielnica... do ZOM-u, a ZOM... do administracji. Kółeczko pięknie się zamknęło, ale pojemników nie uzyskałem. Uzyskałem tylko zapewnienie pani w urzędzie dzielnicy (niestety nie pamiętam nazwiska), iż ona tą sprawą się zajmie i pojemniki pojawią się koło mojego bloku. Uzyskałem także odpowiedź na dręczące mnie pytanie o przyczynę znikania pojemników. Jedni mieszkańcy bałaganią wokół nich, więc inni proszą aby coś z tym zrobić. No i ZOM zamiast zobligować firmę do regularnego utrzymywania porządku wokół pojemników i dbania o ich nieprzepełnianie - zabiera je. Pisaliśmy już o tym nie raz bądź w naszym raporcie o segregacji odpadów w Warszawie, wiec dłużej nad tym szkodliwym posunięciem nie będę się rozwodził. No i w ciągu kolejnych dwóch lat pojemniki się nie pojawiły, a za to zniknęły kolejne. Miałem do nich 500 metrów i zazwyczaj nie po drodze, no ale razem z domownikami dzielnie wynosiliśmy tam śmieci. Od pięciu miesięcy ich też nie ma, a na moim osiedlu pozostał tylko jeden komplet (a mieszka tu ponad 10 tysięcy ludzi), ale ten już zawsze jest w przeciwną stronę niż moja droga na zakupy, do autobusu, tramwaju czy znajomych. Wkurzony wyżej wymienionym faktem napisałem bardzo stanowczy i mocny (ale nie agresywny czy niekulturalny) list, który wysłałem do administracji mojego osiedla, do urzędu dzielnicy i do ZOM-u. Żądałem w tym liście, bo już straciłem cierpliwość na prośby, aby te trzy urzędy dogadały się ze sobą i w końcu ustawiły mi pojemniki na szkło, papier i plastik. Administracja do tej pory mi nie odpisała, urząd dzielnicy także, a ZOM napisał mi, o przyczynie zabrania pojemników (o której swoją drogą sam im wspomniałem w liście wykazując inną możliwość rozwiązania bałaganu wokół kontenerów), o tym, że urząd dzielnicy Bielany nie występował do ZOM-u w sprawie pojemników. Napisał mi także o nowych przepisach w sprawie segregacji śmieci w Warszawie. No ale pojemników jak nie było tak nadal nie ma. Zanim definitywnie stracę ne nie nadzieję - upomnę się jeszcze raz o jeden zestaw w ramach zakupionych przez ZOM 1000 nowych pojemników www.zom.waw.pl/aktual.html#ak55 Innych także zachęcam do upominania się o swoje segregacyjne potrzeby. List najlepiej wysłać zarówno do administracji własnego osiedla jak i do ZOM-u : Zarząd Oczyszczania Miasta Al. Jerozolimskie 11/19 00-508 Warszawa fax: 628-26-74 można też zadzwonić : tel. centrali : (022) 522-40-60 Dział Komunikacji Społecznej tel: 522-40-77 |
2012
maj 2012
2009
grudzień 2009
listopad 2009
październik 2009
wrzesień 2009
sierpień 2009
czerwiec 2009
maj 2009
kwiecień 2009
marzec 2009