Ładowanie...
Autor Wiadomość
RSS
[Kącik Hobbysty] Cytaty książkowe
To jeszcze: [quote:6bef8d1a56="Andrzej Sapkowski w "Bożych bojownikach""]Eskorta ustawiła się na majdanie w nierówny raczej szereg. Była to dziesiątka zbirów. Gęby mieli odrażające. Resztę też. Przypominali czeredę złodziei i maruderów, uzbrojonych w to, co znaleźli, a odzianych w to, co ukradli. Lub znaleźli na śmietniku. - Oto, ach - wskazał zastępca szefa referatu propagandy - wasi ludzie, od ninie waszej komendzie podlegli. Od prawej: Szperk, Szmejdlirz, Voj, Hnuj, Brouk, Psztros, Czervenka, Pytlik, Hrachojedek i Maurycy Rvaczka. - Czy mogę - odezwał się wśród złowrogiej ciszy Szarlej - prosić o słówko na stronie? - Ach? - Nie pytam - wycedził na stronie demeryt - azali nazwiska tych panów są prawdziwe, azali to przydomki. Choć w zasadzie powinienem tego dociekać, albowiem to po przydomkach i ksywach ocenia się bandytów. Ale mniejsza. Ja pytam o rzecz inną: wiem od obecnego tu pana Reinmara Bielawy, że brat Neplach przyobiecał nam pewną i godną zaufania eskortę. Eskortę! A co za hałastra stoi tam, w szeregu? Co za Cherethi i Felethi? Co za Wuj, Chuj, Sztos i Sraczka? Żuchwa Haszka Sykory niebezpiecznie skoczyła do przodu. - Brat Neplach - warknął - kazał dać ludzi. A kto to są, hę? Ptaszkowie może niebiescy? Rybkowie może wodni? Żabkowie bagienni? Nijak nie. To ludzie właśnie. Ci ludzie, których akuratnie mam na zbyciu. Innych nie mam. Nie podobają się, ach? Wolelibyście, ach, cycate kobitki? Świętego Jerzego na koniu? Lohengrina na łabędziu? Przykro mi, nie ma. Wyszli.[/quote:6bef8d1a56]

Więcej na: http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.php?p=693723#693723
Odpowiedz Cytuj
Uprawnienia forum
Copyright (c) 2008 Forumblog.pl. All rights reserved.
0.16094994544983 sek.